A szokás hatalma……Avagy a rosszul rögzült régi trendeket törölni…

szokas-hatalma

A sminktetoválás korunk legdivatosabb ága a kozmetikai iparnak. Egyre többen akarnak vendégeink közül sminktetoválást készíttetni és természetesen ennek egyenes következménye, hogy egyre többen szeretnék elsajátítani ez a szakmát.

smokey-eyes-sminktetoválás

Mi lehet ennek az oka?

Ezen a területen megfigyelhető forradalmi változások állnak ennek hátterében. Az utóbbi pár évben, különösen megugró mértékben egyértelműen az utóbbi 2-3 évben annyit változtak a trendek a sminktetoválás terén, ami bevonzza az új vendégeket is. Azt eddig is tudtuk, hogy a sminktetoválás egy kényelmes és hasznos. A nők mindennapi életét megkönnyítő esztétikai szépítési forma. Melyet egyre többen vettek igénybe nálunk. De pár évvel ezelőtt még ha valaki egy közvélemény kutatást tartott volna, akkor sokan arra a kérdésre, hogy készíttetnének-e sminktetoválást, azt a választ adták volna, hogy bármennyire is kecsegtető az a kényelem.. nem. Annak ellenére hogy tudták az előnyeit. A mindennapokban –reggeli készülődés lerövidül, sportolásnál, strandolásnál is szépek maradunk- félnek elkészíttetni, mert nem lesznek többé „természetesek” és sajnos sok elrontott sminktetoválással találkoznak.

Az utóbbi időben egyre nagyobb az igény a –elsősorban a jól képzett, munkájukra igényes- kolléganőknek, hogy mind itthon, mind külföldön elvégezzenek hazai vagy neves külföldi trénereknél. Különböző továbbképző sminktetoválóknak tartott tanfolyamokat, ahol a világ legújabb trendjeit, technikáit oktatják. Az egyes területeken –szemhéj, szemöldök, száj- továbbfejlesztve az addigi tudásukat valamint megismerhetik a legújabb gépeket, pigmenteket.

Microblading, technikák

Ezek a különböző microblading (japán szemöldök szálazás)/ soft powder/ ombre/ melírtechnikák… csak a teljesség igénye nélkül pár újdonság, kizárólag a szemöldök témakörében, ami jelentősen túlmutat az eddigi egyszerű satír és szálazási technikákon, amiket pár évvel ezelőtt ismerhettünk. De szemhéj esetében a különböző füstös és több színű tetoválások vagy akár szájon a szájfény, 3-4-5D technikák szintén meghozzák a vendégeink kedvét, hogy az eddig ismert elavult és valljuk be, nem mindig és minden esetben a legtermészetesebb összhatást adó sminktetoválási technikák után ezek a lényegesen természetesebb képet adó és mutató eljárásokkal elkészített munkákra benevezzenek hozzánk.

A sminktetoválás egyéb területei, mint az orvosi mikropigmentáció (hegtetoválás, areola tetoválás…) valamint a haj, illetve borosta tetoválása ami már a férfi vendégeket is bevonzza hozzánk szintén egyre nagyobb teret hódit a szakma ezen ágán belül. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezeket a technikákat kizárólag a valóban profi, folyamatosan továbbképzésekre járó kolléganőknél szabad csak elkészíttetni.

Sminktetoválás a köztudatban

A köztudatba a sminktetoválás terén a vendégek fejében él egy kép és most ne a természetellenességre és a rontott munkákra gondoljunk, hanem az időre. Arra az időre, amíg ezt viselik az arcukon, anélkül, hogy további teendőjük ezzel 2-3 éven belül lenne. Mert kérem itt van egy pici probléma. Ezek a technikák ugyan is egyáltalán nem olyan tartósak vagy csak bizonyos tekintetben a régi technikákkal készültekhez képest. Míg egy satírozott szemöldök (azért azt is meg lehet szépen csinálni) akár –ez kortól, bőrfajtától is és még ezer dologtól függ.

Akár 3-5 évig is gond nélkül „kiszolgálta” a vendégeket, addig pl. a microblading technika egy ún. féltartós technika, amit bizony minimum évente, nagyon szerencsés esetben 1,5 évente (de ez ritkaság) frissíttetni kell. De ez az összes újdonság esetében részben vagy egészben igaz, arról már nem is beszélve, hogy ha valaki egy régi satírral jön hozzánk, arra nem dolgozhatunk rögtön új technikával, azt először valamilyen módon el kell tüntetnünk vagy legalább is le kell halványítanunk ahhoz, hogy az új technikát kivitelezhessük. Ezeket sajnos sokkal nehezebb elfogadtatni a vendégekkel, mint gondolnánk.

A képzést meg kell tervezni

Az alaptanfolyamokon egyszerre mindent nem lehet és nem is szabad megtanítani. Sok tréner ezért ún. modulokra bontja a képzést, azaz pl. először a szemöldökön belül mindent megtanít a tanítványának. Ez nagyon jó, de mi van ha egy vendég egyszerre akarja a szemhéjával együtt tetováltatni a szemöldökét? Azt kell mondania erre a kolléganőnek, hogy bocsánat, de azt még nem tanultam? No comment. Ha nagyjából mindent megtanítanánk egyszerre egy alaptanfolyamon, akkor az több hetes kellene hogy legyen. Ez nagyon sok kiesés a munkából és nagyon sok kiadás, hiszen a tanfolyamok nagyon drágák is lehetnek. A sminktetováló gépekről és a kiegészítő termékekről már nem is beszélve. Ezeket pedig meg kell venni, ráadásul profi munkát csak profi felszereléssel lehet végezni. 

Összegzés

Azt gondolom összességében, hogy az út, amin ezen a területen a szakma halad jelenleg az jó. De a fent említett problémákon még dolgoznunk kell. A kezdőknek tudomásul kell venni, hogy mindent egyszerre nem lehet, folyamatos továbbképzés a jó alap tudás titka.

A saját tanítványaimnak mindig egy kerékpáros hasonlattal szoktam élni: egy alaptanfolyamon azt tudom nektek megtanítani, hogy el tudjatok bringázni otthonról a közértig. De az, hogy onnantól ezen a szinten megragadtok vagy egyszer büszkén nézem ahogy megnyeritek a Tour de France-t, na az már rajtatok (is) múlik.

Tehát a szokásos mottó továbbra is: a jó pap is holtáig tanul, hát még egy jó sminktetováló!

Elérhetőség

Címünk

Hívjon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot!