Mit keres?

Írja be a keresőbe!

Sminktetoválással kapcsolatos kérdések

Miért jó a sminktetoválás?

Amit nem rajzolt meg a természet vagy amit elmostak az évek, azt mi pótolhatjuk, szépíthetjük. Miért sminktetoválás és nem csak simán mondjuk arctetoválás? Azért, mert a kettő között jelentős különbség van. Míg a tetoválás az irha rétegig, sőt a bőraljáig terjedhet, ezzel garantálva azt, hogy élethosszig tart, addig a sminktetoválás csak a hámréteg legalsó sejtsoráig, a bazális rétegig terjedhet, így az csak 2-4 évig marad a bőrben. Miért fontos ez? Azért, mert az arc degenerációs folyamatai, ahogy ráncosodunk nem kímélnék az odatetovált kontúrvonalakat sem. Képzeljünk csak el egy 20 éves korban tetovált szemkontúrt, hogy néz az ki további 20-30 év elteltével?! Különös tekintettel a közkedvelt „cicásított” szemnél bizony 1-2 centivel lejjebb kerülne a vonal, ami meglehetősen groteszk látványt nyújtana.

Milyen az ideális sminktetoválás?

A kevesebb néha több elve talán itt érvényesül a legjobban. A sminktetoválás minden esetben egy szép, de diszkrét nappali smink alapjait adhatja meg, illetve a korrigálandó kisebb-nagyobb szépséghibákat javíthatjuk vele. Talán végre kimegy a divatból a „csokis száj” vagy a „Kleopátra szem” vagy a „csodálkozó Marlene Dietrich” szemöldök. Ha lelki szemeink előtt megjelent a kép, akkor láthatjuk, ezek a divatirányzatok messze voltak a természetestől.

Hogyan választjuk ki a megfelelő pigmentet?

Soha nem csak a hajszín vagy az arcszín dönt, hiszen ezek változhatnak hála a hajfestékeknek vagy a szoláriumnak, sőt nem is a vendégen lévő ruha színe dönt, mint a sminkelésnél. A sminktetoválás talán legfontosabb és sokak által sajnos kevéssé ismert területe a színelmélet, azaz a bőrszín alaptónusának meghatározásával tudjuk csak helyesen megválasztani a vendégünknek legmegfelelőbb pigmentet. Ezt leginkább a tenyérből tudjuk megmondani, azt egy kissé kifeszítve jól látszik, hogy kinek sárgás, kinek vöröses vagy éppen kékülő a bőrének alaptónusa, amely sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a bevitt pigmentet, mint azt sokan gondolnák. Így lesznek például az eredetileg barnára tetovált szemöldökökből 1-2 hónap alatt vörösesek.

Mindegy milyen géppel és kiegészítőkkel dogozunk?

Nem, bizony! Az egyszerűbb, csak kézi egységből és adapterből álló, olcsóbb árfekvésű gépek tűi oldalirányba is kimozdulnak, ezért szaggatják a bőrt, így több korrekcióra van szükség és ritkán marad tartós a sminktetoválás. A professzionális gépek tűi csak le – fel irányban mozognak, így a bőrt a legkisebb mértékben sértik, korrekcióra alig van szükség. A jó minőségű pigment és a hatásos fájdalomcsillapító szerek, amik közül a jobbak vérzéscsillapító hatással is bírnak, hogy a vér ne mossa ki a frissen betetovált pigmentet szintén elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy igazán nívós munkát végezhessünk.

Melyik márkának a termékeit használjuk?

PUREBEAU sminktetováló termékek

Nagyon fontos, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik az, aki a sminktetoválást készíti, de legalább ilyen fontos az is, hogy mivel dolgozik:

A PUREBEAU sminktetováló gépei a pigmentáló készülékek legújabb generációi, a világ felső kategóriájú csúcsminőségű tetováló gépei közé tartoznak, összehasonlíthatatlan a precizitásuk, gyorsaságuk. Az igényes, formatervezett, tartós külső és innovatív technika egyszerű kezelhetőséget és professzionális munkát tesznek lehetővé.

Teljesen egyénre szabott kezelést tesz lehetővé a bőr felületéhez alkalmazkodó tűsebesség. A tetoválógépek a tartós pigmentálás (testtetoválás, orvosi pigmentálás, mikropigmentálás és tartós sminktetoválás) bármely területének igényét kielégítik.

Egyedülállóan széles tű- és pigmentválaszték áll azok rendelkezésére, akik ezt a csúcsminőségű megoldást választják. A cég gondolt azokra is, akik testmotívumokat készítenek, mivel többféle ún. lapos tűt fejlesztettek gépeikhez, melyek az ábrák gyors és fájdalommentes betöltésére szolgálnak a PUREBEAU által forgalmazott tűk nem a meghajlított végű tetováló tűk elvén készültek, hanem az akupunktúrás tűkhöz hasonlóan teljesen simák, finomak. A bőrirritáció teljes mértékben elkerülhető, a tűk orvosi acélból készülnek, melyek a pigmenteket pontszerűen juttatják a bőrbe.

A PUREBEAU pigmentek az EU-ban végzett bőrgyógyászati tesztek során mindig a legjobb minősítést kapják. Egyedülállóan széles színskála áll rendelkezésünkre, hogy a legmegfelelőbb árnyalatot tudjuk kiválasztani, egyénre szabottan.

Fájdalomcsillapítás és utókezelés

Fájdalomcsillapítás

Sokan félnek a fájdalomtól és ezért nehezen szánják rá magukat, pedig szerencsére ma már olyan, a sminktetoválásban használatos fájdalomcsillapító szerek léteznek, amelyek segítségével a fájdalomérzetet elkerülhetjük. A folyékony vagy gél állagú szerek a legjobbak, amelyek azonnal felszívódnak a bőrbe, ilyenek a PUREBEAU Green Gélje vagy az Ultradab nevű fájdalomcsillapítói, aminek alkalmazásával még a legérzékenyebbek sem éreznek fájdalmat és allergiás reakciót sem válthatnak ki.

A tetoválandó bőrfelület fertőtlenítése után az elképzelés szerint előrajzolják a kívánt kontúr vonalat, erre teszik fel a fájdalomcsillapítót. 5-10 perc hatóidő után áttetoválják az előrajzolt vonalat (ekkor még minimális fájdalomérzet lehetséges) ezután újra felkenik a gélt, majd 1-2 perc elteltével folytatják a tetoválást, így mélyebbre bejut a szer a bőrbe és teljesen megszűnik a fájdalomérzet.

Utókezelés

Utókezelésként javasolt Bepanthennel (vagy más, közepes lipid tartalmú, hámgyógyító hatású krémmel) kenni a tetovált felületet naponta többször, vékonyan, egészen addig, míg a vardarabkák le nem potyognak teljesen.

A sminktetoválást követő egy hétben nem lehet napozni, szoláriumozni, uszodába menni, szaunázni. Lehet viszont arcot, hajat mosni, a napi ápoló krémeket használni, kikerülve a tetovált felületet, oda csak az említett hámgyógyító hatású krémek ajánlottak.

Lehet? Nem lehet?

A legtöbben, akik hozzánk járnak laikusok, tehát egyáltalán nincsenek tisztában olyan alapvető tényekkel, melyeket viszont nem hagyhatunk figyelmen kívül a munkánk során. Ezek közül az egyik legfontosabb terület a sminktetoválásban a kontraindikációké, azaz az ellenjavallatoké. Nekünk, szakembereknek kötelességünk ezeket ismerni és vendégeinket ezekről tájékoztatni.

Vannak olyan kontraindikációk, amelyek a kozmetikus számára egyértelműek, hiszen szemmel láthatók. Ilyenek az arcon, illetve a tetoválandó bőrfelületen lévő, a normálistól eltérő bőrtünetek: szövetszaporulatok (anyajegyek, szemölcsök), herpesz, ekcéma, nap vagy szolárium okozta fokozott bőrkárosodás, leukoderma, vitiligo és minden egyéb olyan bőrprobléma, amely eleve kizárja, hogy kozmetikus bármilyen módon kezelhesse. Természetesen ha egy herpesz elmúlik vagy ha a vendégünk az anyajegyét leszedette és a szövettana negatív lett, akkor a hám teljes gyógyulását követően tetoválhatjuk. Vannak olyan betegségek, amelyek szintén kizárják a sminktetoválás lehetőségét, viszont látható jelei nincsenek.

Ezekről csak úgy szerezhetünk tudomást, ha megkérdezzük vendégünktől, hogy nem szenved-e a következőktől: epilepszia, vérzékenység, hepatitisz, AIDS, lázas állapottal járó bakteriális vagy vírusfertőzés, valamint kizáró ok a kemoterápiás kezelés is. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a terhesség, mint kizáró okok vitatottak. A terhesség első és utolsó trimeszterében nem javallott, hiszen ilyenkor a legnagyobb a vetélés és a koraszülés kockázata és bár mi tudjuk, hogy a sminktetoválás nem okozhatja önmagában egyiket sem, ne kísértsük a sorsot.

Az utolsó trimeszterben egyébként is jellemzően vizesednek a kismamák, egy ödémás arcot pedig nem szabad tetoválni, arról nem is beszélve, hogy kellemetlen a hosszú fekvés nagy pocakkal.

A magas vérnyomásban szenvedők esetleg rosszul lehetnek és a tetoválás alatt megfigyelhető, hogy vérzékenyebbek, a cukorbetegekre ez szintén jellemző, ráadásul az ő sebgyógyulásuk sokkal lassúbb, ezért fokozott a fertőzésveszély is.

Sokaknak a tengerparti nyaralás előtt 1-2 nappal jut eszébe, hogy sminktetoválást készíttessen. Lehet? Nem, bizony. A napsütéstől hiperpigmentáció alakul ki, a pigment a vízben kiázik a bőrből, arról már nem is beszélve, hogy elfertőződhet.

A tetoválás előtt 3-4 nappal és utána 1 hétig nem végezhetünk kozmetikai kezelést az arcon, illetve a tetoválandó területen, különös tekintettel a lipidek bevitelére. Nem festhetünk szempillát, szemöldököt előtte 2 nappal és utána 2 hétig. (Nyilván csak akkor, ha ott tetoválnánk)

A tetoválást követő 1 hétben nem lehet napozni, szoláriumozni, strandra, uszodába menni, nem lehet szaunázni, lehetőség szerint nem szabad sminkszereket használni. Amit minden esetben lehet, évszaktól függetlenül: arcot, hajat mosni, a megszokott ápolókrémeket használni, kikerülve persze a tetovált felületet.

Tények és tévhitek a sminktetoválásban

Természetes, hogy mindenki szebb, tökéletesebb szeretne lenni, nekünk kozmetikusoknak pedig az a dolgunk, hogy a lehető legtöbb és legtökéletesebb megoldást tudjuk kínálni vendégeinknek, természetesen csak azokat és csak addig, amire a kozmetikus szakma még feljogosít. Az egyik ilyen terület a sminktetoválás. Kevés olyan terület van a modern kozmetikában, ami ennyire népszerű, ugyanakkor ennyire megosztja vendégek, sőt a kozmetikus kolléganők véleményét is.

Nem véletlen, hogy hangsúlyozottan szerepel a fentiekben az, hogy nem mindegy, mire van jogosultságunk, mik azok a területek, amik már a bőrgyógyászra vagy a plasztikai sebészre tartoznak. Sajnálatos módon vannak, akik ezen határokat nem tartják tiszteletben, ezért lehet az, hogy esténként olyan riportműsorokban szerepel a szakma néhány „jeles” képviselője, akik olyan kezeléseket végeznek a gyanútlan vendégeken, amiket csak orvosok végezhetnének vagy éppen olyan elrontott sminktetoválást mutatnak be, ahol a két eredetileg egyforma, csak éppen nem tökéletesen ívelt szemöldök között több centiméternyi különbséget sikerült varázsolni. Csoda, hogy sokak kedvét ezzel egy életre elveszik a sminktetoválástól vagy egyéb kozmetikai kezelésektől? Nem a riporterek, hanem a kozmetikus kolléganők közül néhányan azok, akik tevékenységükkel rossz fényt vetnek azokra is, akik becsülettel, legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat.

Maradva a cikksorozat eredeti témájánál a sminktetoválásnál, lépésről lépésre, mintha egy tanfolyamon ülnénk, csokorba szedjük a tényeket és tévhiteket erről a területről, egészen az alapoktól indulva. Miért jó a sminktetoválás? Amit nem rajzolt meg a természet vagy amit elmostak az évek, azt mi pótolhatjuk, szépíthetjük. Miért sminktetoválás és nem csak simán mondjuk arctetoválás? Azért, mert a kettő között jelentős különbség van. Míg a tetoválás az irha rétegig, sőt a bőraljáig terjedhet, ezzel garantálva azt, hogy élethosszig tart, addig a sminktetoválás csak a hámréteg legalsó sejtsoráig, a bazális rétegig terjedhet, így az csak 2-4 évig marad a bőrben. Miért fontos ez? Azért, mert az arc degenerációs folyamatai, ahogy ráncosodunk nem kímélnék az odatetovált kontúrvonalakat sem. Képzeljünk csak el egy 20 éves korban tetovált szemkontúrt, hogy néz az ki további 20-30 év elteltével?! Különös tekintettel a közkedvelt „cicásított” szemnél bizony 1-2 centivel lejjebb kerülne a vonal, ami meglehetősen groteszk látványt nyújtana.

Blog bejegyzések

szemhejkontur
Sminktetoválás ? Merjem ?

Merjek sminktetováltatni ? A kérdés sok éves szakmai tapasztalat alapján azért is aktuális, mert az ősz sok szempontból, főleg szakmai […]

Read more
sminktetovalas-arc
A sminktetoválás területei és technikái

Sminktetoválás Kezdetben csak az arcon lévő hiányosságok pótlására használtuk, illetve a szépség kiemelésére. Régi szlogen, hogy „amit nem rajzolt meg […]

Read more
szokas-hatalma
A szokás hatalma……Avagy a rosszul rögzült régi trendeket törölni…

A sminktetoválás korunk legdivatosabb ága a kozmetikai iparnak. Egyre többen akarnak vendégeink közül sminktetoválást készíttetni és természetesen ennek egyenes következménye, […]

Read more