Sminktetoválás tudnivalók

Lehet? Nem lehet?

A legtöbben, akik hozzánk járnak laikusok, tehát egyáltalán nincsenek tisztában olyan alapvető tényekkel, melyeket viszont nem hagyhatunk figyelmen kívül a munkánk során. Ezek közül az egyik legfontosabb terület a sminktetoválásban a kontraindikációké, azaz az ellenjavallatoké. Nekünk, szakembereknek kötelességünk ezeket ismerni és vendégeinket ezekről tájékoztatni.

Vannak olyan kontraindikációk, amelyek a kozmetikus számára egyértelműek, hiszen szemmel láthatók. Ilyenek az arcon, illetve a tetoválandó bőrfelületen lévő, a normálistól eltérő bőrtünetek: szövetszaporulatok (anyajegyek, szemölcsök), herpesz, ekcéma, nap vagy szolárium okozta fokozott bőrkárosodás, leukoderma, vitiligo és minden egyéb olyan bőrprobléma, amely eleve kizárja, hogy kozmetikus bármilyen módon kezelhesse. Természetesen ha egy herpesz elmúlik vagy ha a vendégünk az anyajegyét leszedette és a szövettana negatív lett, akkor a hám teljes gyógyulását követően tetoválhatjuk. Vannak olyan betegségek, amelyek szintén kizárják a sminktetoválás lehetőségét, viszont látható jelei nincsenek.

Ezekről csak úgy szerezhetünk tudomást, ha megkérdezzük vendégünktől, hogy nem szenved-e a következőktől: epilepszia, vérzékenység, hepatitisz, AIDS, lázas állapottal járó bakteriális vagy vírusfertőzés, valamint kizáró ok a kemoterápiás kezelés is. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a terhesség, mint kizáró okok vitatottak. A terhesség első és utolsó trimeszterében nem javallott, hiszen ilyenkor a legnagyobb a vetélés és a koraszülés kockázata és bár mi tudjuk, hogy a sminktetoválás nem okozhatja önmagában egyiket sem, ne kísértsük a sorsot.

Az utolsó trimeszterben egyébként is jellemzően vizesednek a kismamák, egy ödémás arcot pedig nem szabad tetoválni, arról nem is beszélve, hogy kellemetlen a hosszú fekvés nagy pocakkal.

A magas vérnyomásban szenvedők esetleg rosszul lehetnek és a tetoválás alatt megfigyelhető, hogy vérzékenyebbek, a cukorbetegekre ez szintén jellemző, ráadásul az ő sebgyógyulásuk sokkal lassúbb, ezért fokozott a fertőzésveszély is.

Sokaknak a tengerparti nyaralás előtt 1-2 nappal jut eszébe, hogy sminktetoválást készíttessen. Lehet? Nem, bizony. A napsütéstől hiperpigmentáció alakul ki, a pigment a vízben kiázik a bőrből, arról már nem is beszélve, hogy elfertőződhet.

A tetoválás előtt 3-4 nappal és utána 1 hétig nem végezhetünk kozmetikai kezelést az arcon, illetve a tetoválandó területen, különös tekintettel a lipidek bevitelére. Nem festhetünk szempillát, szemöldököt előtte 2 nappal és utána 2 hétig. (Nyilván csak akkor, ha ott tetoválnánk)

A tetoválást követő 1 hétben nem lehet napozni, szoláriumozni, strandra, uszodába menni, nem lehet szaunázni, lehetőség szerint nem szabad sminkszereket használni. Amit minden esetben lehet, évszaktól függetlenül: arcot, hajat mosni, a megszokott ápolókrémeket használni, kikerülve persze a tetovált felületet.