Tények és tévhitek a sminktetoválásban

Természetes, hogy mindenki szebb, tökéletesebb szeretne lenni, nekünk kozmetikusoknak pedig az a dolgunk, hogy a lehető legtöbb és legtökéletesebb megoldást tudjuk kínálni vendégeinknek, természetesen csak azokat és csak addig, amire a kozmetikus szakma még feljogosít. Az egyik ilyen terület a sminktetoválás. Kevés olyan terület van a modern kozmetikában, ami ennyire népszerű, ugyanakkor ennyire megosztja vendégek, sőt a kozmetikus kolléganők véleményét is.

Nem véletlen, hogy hangsúlyozottan szerepel a fentiekben az, hogy nem mindegy, mire van jogosultságunk, mik azok a területek, amik már a bőrgyógyászra vagy a plasztikai sebészre tartoznak. Sajnálatos módon vannak, akik ezen határokat nem tartják tiszteletben, ezért lehet az, hogy esténként olyan riportműsorokban szerepel a szakma néhány "jeles" képviselője, akik olyan kezeléseket végeznek a gyanútlan vendégeken, amiket csak orvosok végezhetnének vagy éppen olyan elrontott sminktetoválást mutatnak be, ahol a két eredetileg egyforma, csak éppen nem tökéletesen ívelt szemöldök között több centiméternyi különbséget sikerült varázsolni. Csoda, hogy sokak kedvét ezzel egy életre elveszik a sminktetoválástól vagy egyéb kozmetikai kezelésektől? Nem a riporterek, hanem a kozmetikus kolléganők közül néhányan azok, akik tevékenységükkel rossz fényt vetnek azokra is, akik becsülettel, legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat.

Maradva a cikksorozat eredeti témájánál a sminktetoválásnál, lépésről lépésre, mintha egy tanfolyamon ülnénk, csokorba szedjük a tényeket és tévhiteket erről a területről, egészen az alapoktól indulva. Miért jó a sminktetoválás? Amit nem rajzolt meg a természet vagy amit elmostak az évek, azt mi pótolhatjuk, szépíthetjük. Miért sminktetoválás és nem csak simán mondjuk arctetoválás? Azért, mert a kettő között jelentős különbség van. Míg a tetoválás az irha rétegig, sőt a bőraljáig terjedhet, ezzel garantálva azt, hogy élethosszig tart, addig a sminktetoválás csak a hámréteg legalsó sejtsoráig, a bazális rétegig terjedhet, így az csak 2-4 évig marad a bőrben. Miért fontos ez? Azért, mert az arc degenerációs folyamatai, ahogy ráncosodunk nem kímélnék az odatetovált kontúrvonalakat sem. Képzeljünk csak el egy 20 éves korban tetovált szemkontúrt, hogy néz az ki további 20-30 év elteltével?! Különös tekintettel a közkedvelt "cicásított" szemnél bizony 1-2 centivel lejjebb kerülne a vonal, ami meglehetősen groteszk látványt nyújtana.