A sminktetoválásról általában

Miért jó a sminktetoválás?

Amit nem rajzolt meg a természet vagy amit elmostak az évek, azt mi pótolhatjuk, szépíthetjük. Miért sminktetoválás és nem csak simán mondjuk arctetoválás? Azért, mert a kettő között jelentős különbség van. Míg a tetoválás az irha rétegig, sőt a bőraljáig terjedhet, ezzel garantálva azt, hogy élethosszig tart, addig a sminktetoválás csak a hámréteg legalsó sejtsoráig, a bazális rétegig terjedhet, így az csak 2-4 évig marad a bőrben. Miért fontos ez? Azért, mert az arc degenerációs folyamatai, ahogy ráncosodunk nem kímélnék az odatetovált kontúrvonalakat sem. Képzeljünk csak el egy 20 éves korban tetovált szemkontúrt, hogy néz az ki további 20-30 év elteltével?! Különös tekintettel a közkedvelt "cicásított" szemnél bizony 1-2 centivel lejjebb kerülne a vonal, ami meglehetősen groteszk látványt nyújtana.

Milyen az ideális sminktetoválás?

A kevesebb néha több elve talán itt érvényesül a legjobban. A sminktetoválás minden esetben egy szép, de diszkrét nappali smink alapjait adhatja meg, illetve a korrigálandó kisebb-nagyobb szépséghibákat javíthatjuk vele. Talán végre kimegy a divatból a "csokis száj" vagy a "Kleopátra szem" vagy a "csodálkozó Marlene Dietrich" szemöldök. Ha lelki szemeink előtt megjelent a kép, akkor láthatjuk, ezek a divatirányzatok messze voltak a természetestől.

Hogyan választjuk ki a megfelelő pigmentet?

Soha nem csak a hajszín vagy az arcszín dönt, hiszen ezek változhatnak hála a hajfestékeknek vagy a szoláriumnak, sőt nem is a vendégen lévő ruha színe dönt, mint a sminkelésnél. A sminktetoválás talán legfontosabb és sokak által sajnos kevéssé ismert területe a színelmélet, azaz a bőrszín alaptónusának meghatározásával tudjuk csak helyesen megválasztani a vendégünknek legmegfelelőbb pigmentet. Ezt leginkább a tenyérből tudjuk megmondani, azt egy kissé kifeszítve jól látszik, hogy kinek sárgás, kinek vöröses vagy éppen kékülő a bőrének alaptónusa, amely sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a bevitt pigmentet, mint azt sokan gondolnák. Így lesznek például az eredetileg barnára tetovált szemöldökökből 1-2 hónap alatt vörösesek.

Mindegy milyen géppel és kiegészítőkkel dogozunk?

Nem, bizony! Az egyszerűbb, csak kézi egységből és adapterből álló, olcsóbb árfekvésű gépek tűi oldalirányba is kimozdulnak, ezért szaggatják a bőrt, így több korrekcióra van szükség és ritkán marad tartós a sminktetoválás. A professzionális gépek tűi csak le - fel irányban mozognak, így a bőrt a legkisebb mértékben sértik, korrekcióra alig van szükség. A jó minőségű pigment és a hatásos fájdalomcsillapító szerek, amik közül a jobbak vérzéscsillapító hatással is bírnak, hogy a vér ne mossa ki a frissen betetovált pigmentet szintén elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy igazán nívós munkát végezhessünk.